5 tipp, hogy balkonnövényeink buján virágozzanak

balkonnovenyekA balkonra ültetett növények fokozott figyelmet igényelnek, hiszen korlátozott mennyiségű víz, föld és tápanyag áll a rendelkezésükre, így folyamatosan pótolnunk kell azokat.

1. Ne tömörödjön a virágföld

A rendszeres locsolás hatására a virágföld felületén kemény, tömör réteg képződik, amely megakadályozza, hogy víz és levegő jusson az alsóbb rétegekbe. Érdemes ezért alulról locsolni a növényeket, vagy egy követ, cserépdarabot vagy fakérget a felszínre tenni és azt locsolni.

2. Ha már tömörödött a föld, akkor lazítsuk fel

Kerti villával lazítsuk fel a talajfelszínt, nem gond, ha egy kicsit a növények gyökereit is megmozgatjuk. Ha a talaj felszínén sókiválást tapasztalunk, akkor cseréljük friss komposzttal vagy laza virágfölddel.

3. Hetente tápoldatozzunk a növényeket

A balkonnövények intenzív virágzásához rendszeresen pótolnunk kell az elhasznált tápanyagokat. Kertészetekben muskátli, petúnia, virágos balkonnövények, levéldíszek számára összeállított széles palettából választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Már csak arra kell figyelnünk, hogy rendszeresen, az előírt mennyiségben alkalmazzuk is őket.

4. Csipkedjük az elnyílt virágokat

A hervadó virágok eltávolításával megakadályozzuk, hogy a növény magot érleljen, s így több energiája marad új, szebb virágok nevelésére. Ne mulasszuk el a petúnia, muskátli, verbéna, dália, begónia, díszdohány, cseppecske elnyílt virágait lecsipkedni.

5. Naponta locsoljunk

Ne jussunk el odáig, hogy kiszárad a talaj, nyári hőségben akár napi két alakalommal is szükség lehet a vízutánpótlásra. Ha erre nincs időnk, cseréljük ki az alátétet egy nagyobbra és öntözzünk abba egyszerre nagyobb mennyiséget.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT