Cserepes krizantém

A hagyományosan november elsejei halottak napi kegyelet virága, a krizantém, elterjedt és bevált cserepes virágként is, virágos növényként csak nálunk kevésbé kedvelt. Éppen olyankor virul, amikor egyáltalán nem gazdag a meleg, élénk színekben dúsan és tartósan viruló cserepes virágok választéka.Cserepes krizantém
Cserépben – virágoztatáshoz – általában nem egyesével, hanem legalább hármasával együtt gyökereztetik az anyanövényekről leszedett néhány leveles hajtásdarabot, tőzeges közegben. A gyökerek életterét adó közeg nagy tőzegtartalma, és az ezzel együtt járó viszonylagos tápanyagszegénysége teszi fontossá, hogy a hozzánk már virágzóan kerülő cserepes krizantémokat a bőséges öntözés mellett, pótlólagos tápanyagellátásban is részesítsük. A legjobb módja ennek, ha az öntözővízben feloldunk literenként egy-két gramm jól oldódó műtrágya-keveréket, növénytápsót, vagy elkeverünk hasonló mennyiséget Wuxál, Mikramid, esetleg másmilyen levéltrágya-szerből. Ha mégis bekövetkezne a gyökerek elhalásának, és ezzel a levelek lesárgulásának veszélyét előidéző kiszáradás, legjobb kézmeleg vízzel töltött edénybe beállítani a cserépből kiemelhető gyökérlabdát, amíg ismét teljesen átnyirkosodik, de még nem válik vizessé.

A többi virágzó növényhez hasonlóan, a cserépben viruló krizantém esetében is tartósabb virulásra lehet számítani, ha óvjuk a közvetlen tűző napfénytől. A meleg, száraz levegőjű szobában sokkal hamarabb elvirulnak, mintha hűvös helyiségben, még inkább ehhez elég tágas ablakközben vannak.
A már elnyílt virágok eltávolítása, az esetleg elszáradt levelekkel és egyéb tönkrement növényrészekkel együtt, nemcsak azért fontos, mert elcsúfíthatják az egész növényt, hanem mert ezután hamarabb várható a még teljesen zárt, vagy éppen csak fakadó bimbók kinyílása is. Ha már valamennyi bimbóból kifejlődött a virág, és ezek el is nyíltak, a legjobb megválni tőlük, mert nem valószínű, hogy sikerül ismét hasonló szépségűre előnevelni a lakásban. A cserépben történő neveléshez, kedvező alacsony méretben való megőrzéshez, a kertészeti előneveléskor rendszeresen alkalmazott törpítő vegyszeres kezelésre sincs lehetőség otthon, házilag. Emiatt az újonnan kifejlődő hajtások a szokásos méretűre, a cserepes tartáshoz már túl hosszúra fejlődhetnek ki.
A kerttel rendelkező vállalkozó kedvűek azért mégiscsak megpróbálkozhatnak a cserepes krizantém továbbnevelésével. Ehhez viszont az elvirágzott részeket le kell vágni, lehetőleg tő közelben, a földfelszín felett, de legalább a közvetlen alattuk lévő egy-három levéllel együtt. Ilyen módon többé-kevésbé megkurtítva kerülhet azután hűvös pincébe, garázsba, ahol lehetőleg éri fény, és nagyon mérsékelt öntözéssel maradhat meg a tavasszal időszerű kiültetésig.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT