Egynyári virágok, amelyek bírják a nyári tűző napsütést

A nyári napsütések száma évről évre egyre több, így a kertbe is érdemes olyan virágokat ültetni, amelyek jól bírják a meleget és a napot. Az egynyári virág között akad szép számmal ilyen fajta, most ezekből mutatunk három kedves egynyári virágot.

Bojtocska (Ageratum Houstonianum)
bojtocskaA bojtocska, vagy más néven kenderpakóca egy mindössze 30-40 cm magasra megnövő egynyári dísznövény, amely hazájában, Mexikóban félcserjeként van tartva.
Nálunk évek óta közkedvelt egynyári dísznövény, amely májustól egészen a nyár végéig folyamatosan virágzik.
A csomókban nyíló fészekvirágzat szinte beborítja a növényt, leggyakrabban kékeslilás színben pompáznak.
A bojtocska imádja napsütést, és a meleget, épp ezért kiváló szegélynövény, sírokra, egynyári virágágyásokba, utak mellé, de ültethetjük balkonládába, illetve más virágtartóba is, vagy sziklakertbe.
Közepes vízigényű fajta, de nyáron a nagy melegben és a hosszan tartó szárasságban érdemes gyakran öntözni.
Ha balkonládába, vagy nagyobb cserépbe szeretnénk több palántát összeültetni, lehetőleg 3-4 tőnél többen ne tegyünk egy ládába, mert idővel elnyomják egymást a növekedés során.
Magvetéssel is szaporíthatjuk évről évre, de a palántákat már tavasszal megvásárolhatjuk a kertészetekben.
Érdemes más egynyári virággal összeültetni, pl. törpedáliával, vagy körömvirággal, de nagyon jól mutat a piros paprikavirág, és a sárga bársonyvirág mellett.

 
Egynyári mályva (Alcea rosea annua)
egynyari_malyvaAz egynyári mályvarózsa a romantikus és falusi kertek egyik fontos egynyári dísznövénye, amely remekül bírja a tűző napsütést, és a meleg. Júliustól egészen a nyár végéig virágzik, fajtától függően 60-1810 cm magasra is megnőhet. Hazánkban is egyre gyakrabban találkozhatunk hibrid telt virágú fajtákkal, amelyek különleges díszei lehetnek kertünknek.
A virágok színválasztéka lenyűgöző, hiszen a fehér, sárga, rózsaszín, piros, és lila színben pompázó virágok, szivárványként hatnak a kertünkben. Magról a legkönnyebb szaporítani, a magokat április végén, május elején vessük el a talajba.
A mályvarózsa vízigényes növény, ezért nyáron érdemes rendszeres locsolni.
Ültethetjük falak illetve kerítése elé, az alacsonyabb fajtákat, pedig csoportosan érdemes virágágyásokba telepíteni.
Ahhoz hogy a mályvarózsa egész nyár át virágot hozzon kertünkbe, keverjünk az öntöző vízhez kéthetente egy kevés tápoldatot, így pótolhatjuk a növény számára a felhasznált tápanyagot.

 

 

Oroszlánszáj (Antirrhinum majus)
oroszlanszajAz oroszlánszáj egy mediterrán vidékről származó dísznövény, amely hazánkat is meghódította.
Bár hazájában évelőként van tartva, nálunk csak egy nyarat él, ám magját elszórva gyakran a következő évben is újra találkozunk vele kertünkben.
Ma már kertészetek polcain számtalan nemesített változattal találkozunk, így ültethetünk magas 50-90 cm-es fajtákat, vagy választhatjuk az alacsony 20-40 cm-es fajtákat.
A virág színpaletta is igen változatos, a piros és rózsaszínű virág mellett találkozhatunk fehér sárga és vanília színű virágokkal is.
Magról és palántáról is könnyedén szaporítható, egynyári virág Ágyásokba, balkonládába és cserépbe is ültethető.
Az oroszlánszáj kedveli a napos meleg kerteket, sőt igazán csak a napsütésben fog a legszebben virágozni. közepes vízigényű növény, így a nagyobb szárasság idején érdemes gyakrabban locsolni.
A magasabb fajtákat vágott virágként is felhasználhatjuk, nyáron gyakran találkozhatunk vele virágboltokban is.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT