Fűmagvetés és gyepkezelés

pazsit-gyepKertünk dísze a szép, gondozott gyep. Telepítéséhez most tavasszal is hozzáfoghatunk. Előfeltétele az idejébe, gondosan végzett magágy előkészítése, totális gyomirtás, morzsalékos talaj. Cél az, hogy egy ülepedett, tömörödött, gyommentes magágy jöjjön létre.

Egy kg fűmag 30 m2 terület vetésére elegendő. Vetés előtt ajánlott indító műtrágyát kijuttatni, melynek magas foszfor tartalma segíti a begyökeresedést. Következhet a magvetés. Sekélyen a talajba forgatjuk a magokat, esetleg hengerezzünk. Ha nincs csapadék, akkor finoman, permetszerűen öntözzünk. Kelés két – három hét, folyamatosan nyirkosan tartjuk a területet, de ne „tocsogjon”. Az első nyírás, vetés után egy hónappal történjen.  Nyár folyamán lehetőség szerint öntözzünk, és tíznaponta nyírjunk. Kiszórhatunk fenntartó, lassú lebomlású műtrágyát.

Többéves gyepünket tavasszal gyepszellőztetéssel, majd nitrogén tartalmú műtrágyázással regeneráljuk. A nyáron megjelenő kétszikű gyomok ellen mechanikusan, gyomkiszúróval vagy vegyszeresen gyomirtó szerrel védekezhetünk. Gombásodás ellen réztartalmú, mohásodás ellen vastartalmú szert juttassunk ki.

Rendszeres öntözéssel, gyepszellőztetéssel, műtrágyázással, nyírással egészséges, tömör pázsitunk alakul ki.

Oláhné Bubik Katalin, Horváth Zsolt
Kertészeti Áruda

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT