Hogyan komposztáljunk?

A kertészkedés és a háztartási munkák során rengeteg értékes szerves hulladék keletkezik, mely a komposztálás folyamán átalakul növényeink számára kiválóan hasznosítható tápanyaggá.

Kertünk eldugott, árnyékos részében összehordhatjuk a komposzthalmot. Nem feltétlenül szükséges a komposztáló keret, mert megnehezíti a komposzt kezelését. Ne tegyünk bele felmagzott gyomot, beteg növényi részeket, rothadó gyümölcsöt, ételmaradékot, műanyag, nem elbomló anyagot. Kiváló a fűkaszálék, lomb, aprított ágnyesedék, zöldség maradványok, tojáshéj, kávézacc, tea. A komposztálás lényege, hogy az összehordott, aprított, nyirkosan tartott szerves maradványokat rétegesen, levegő által átjárható módon tároljuk. Időnként átforgatjuk, öntözzük. Használhatunk kémiai , lebomlást gyorsító szereket. Segíti a lebomlást, ha a rétegezés során állati trágyát, földet adunk a komposzthoz. Pár hónap múlva végtermékünk egy teljesen homogén, föld állagú, kellemes illatú közeg. Önállóan nem alkalmas termesztésre, keverjük a felhasználandó földhöz, vagy szórjuk ki a növények tövéhez. Ezzel az eljárással kíméljük környezetünket, egészségesebb élelmiszert tudunk kertünkben előállítani kis energia befektetéssel.

Vissza a cikkekhez