Hogyan űzzük el sikeresen a vakondokat kertünkből?

vakondNincs is bosszantóbb, mint a frissen nyírt gyepen éktelenkedő vakondtúrás, amely nem csak esztétikailag rontja a látványt, de tönkre is teszi a pázsitot. Íme, néhány hasznos tipp hogyan űzzük el kertünkből a vakondokat.

A kertben nem csak a vakondok, de a pockok is képesek járatokat ásni, így érdemes megvizsgálni a földtúrás habitusát, hogy kiderítsük melyik állat művelte ezt.
A pockok laposabb dombot kaparnak, és a járatok itt a föld felszínén is jól kivehetők.
A pockoktól eltérően a vakond viszont egy védett állat, ő nem is a növények gyökerével táplálkozik, hanem apró rágcsálókkal és rovarokkal. Elvileg még hasznos is lehet kertünkben ez a természetes „talajlazító” ha épp nem túrná fel az egész kertet.
Az egyik legjobb módszer, hogy távol tartsuk őket, ha minél többet használjuk a gyepet, járkálunk rajta, a gyerekek futkároznak és labdáznak rajta, mivel a sok rezgés és zaj egy idő után elriasztja a vakondot és nyugodtabb csendesebb helyet keres magának. A másik lehetőség az élőcsapda kihelyezése, ehhez szabadítsunk ki egy friss túrás alatti járatot, és közvetlen a földhalom alá toljuk be a csapdát.
A befogott állatot vigyük el másik helyre és ott engedjük szabadon.
Ha még így sem boldogulunk a kis bestiákkal, vigyünk a kertbe macskát vagy kutyát, ők biztos, hogy elkergetik a betolakodókat.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT