A mikulásvirág gondozása

A mikulásvirág megjelenése mindenki számára az ünnepek közeledtét jelzik, ezért örömmel vásároljuk meg ezt a szép növényt otthonunkba.
De sajnos, amikor megvásároljuk és haza visszük, pár napon belül elkezd hullani a növény levele. Vajon mi a titka ennek az ünnepi növénynek? Cikkünk megismerteti önt a mikulásvirág gondozásával.

mikulasviragEz a növény hazájában Észak és Dél Amerikában akár két méter magasra is megnőhet, itthon csak kisebb példányokkal találkozhatunk a boltok polcain.
A mikulásvirág szépsége nem a virágaiban rejlik, hiszen a kis fehér apró virágok nem képviselnek túl nagy díszítő értéket, de a piros vagy épp rózsaszín, fehér fellevelek annál inkább.

A holland kertészeknek köszönhetően egyre több fajta mikulás érkezik hazánkba, gondozhatunk fehér mikulást, piros mikulást, bordó mikulást, vagy épp rózsaszín mikulást is.
Akár színek szerint csoportosíthatjuk őket, attól függően milyen szín illik a karácsonyi dekorációhoz.
Kapható törpe és dupla levelű mikulás vagy hatalmas akár egy méter átmérőjű növény is.

Mielőtt megvásároljuk a növényt akár magunknak, vagy ajándékba, gondoljuk át, hogy tudunk –e megfelelő körülményt biztosítani a növény számára.

A mikulásvirág a kutyatej félék családjába tartozik ezért a növénymérgező tejnedvet tartalmazz, amely veszélyes lehet kisgyerekünkre, vagy házi kedvencünkre is.

Kevesen tudják, hogy ez a növény évelő, és ha január végén vagy február elején elhullajtja az össze levelét az természetes folyamat. Első és legfontosabb teendőnk hogy keresünk a növénynek egy világos, de hűvös helyet. Ez lehet egy ablak, vagy egy fűtetlen világos folyosó is. Az ideális hőmérséklet télen a 10-15 fok. Ennél melegebb helyiségben a növény levelei azonnal lehullnak. A másik fontos gondozási szabály az öntözés. Télen a meleg fűtött lakásban a növény gyorsan kiszárad ezért fontos hogy ne hagyjuk kiszáradni a növény földjét, de ha hidegebb helyre tudjuk elhelyezni, mint pl. egy folyosó itt vigyázzunk, nehogy túlöntözzük a növényt, hiszen a hidegebb helyiségben kevesebb vizet párologtat a növény. Tehát ha a melegben azt látjuk, hogy a növény földje gyorsan kiszárad öntözzük sűrűben, de ha még nedves a földje, és kevesebb vizet párologtat el, hagyjuk kissé kiszáradni a földjét a következő locsolás előtt. Lehetőleg mész mentes lágy vízzel öntözzük. A kiszáradás és a túlöntözés is káros lehet a növényre.

A növény szereti, a magas páratartalmat ezért tegyük a cserepét kavicsos tálcára, vagy használjunk agyag granulátumot.
Érdemes hetente egyszer tápoldatos vízzel meglocsolni mikulásunkat.
Nos ha ezt mind tudjuk a növénynek biztosítani, akkor egészen februárig gyönyörű színes mikulásunk lesz otthonunkban.

Február elején a növény elkezdi lehullatni a leveleit, de ekkor ne ijedjünk meg ez egy természetes folyamat.

Ilyenkor vágjuk vissza kb. a felére, és tegyük félre április májusig. Csökkentsük le a locsolást a tápoldatozást hagyjuk a növényt pihenni.

Nyáron keressünk neki a kertben egy árnyékos helyet, ha kell, ültessük át, és tegyük ki a szabadba, kezdjük el újra öntözni és tápoldatozni. Ne érje tűző erős napsütés a kertben, mert könnyen megég a levele, inkább egy árnyékot adó fa vagy bokor alá helyezzük el.
Az első hajtásokat vágjuk vissza a felére, de vigyázzunk, hogy bőrünk ne érintkezzen a tejnedvvel, lehetőleg kesztyűben dolgozzunk.
Nyáron gyönyörű méregzöld leveles nyári mikulás kapunk, amely még így zölden is nagyon szép növény.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT