Muskátli ültetése

muskatli09ÜLTETÉS: A kereskedelemben kapható muskátli földek zsákba csomagolva kaphatóak, tulajdonképpen zsákbamacskát vásároltunk. Némi garanciát ad, ha márkás földet vásárolunk. Duplájába kerül, de a sikerélmény egyik alapfeltétele a jó talaj. Ha nincs benne tartós műtrágya, 100 literhez keverhetünk 20 dkg Osmocotot, vagy más lassan lebomló műtrágyát.

Második ami nagyon fontos, az ültető edény öblössége. Tehát a mélysége és a szélessége. Muskátlit nem érdemes 15×15 cm-nél kisebb edénybe ültetni.
Hová, mit ültessünk: Erkélyládába, ampolnába, villanyoszlopra szimplavirágú /tiroli/,vagy teltvirágú futómuskátlikat, kőedénybe, kertbe álló muskátlit. Szekérre stb. középre állót, szélekre futómuskátlit
Tőtávolság: A dupla töves futót 20 cm-re, ha egytöveset vettünk, 12-15 cm távolságra ültessük. Álló muskátlit 25 cm-nél sűrűbbre ne ültessünk!
Ültetési mélység: Ne ültessük mélyebbre, mint ahogy volt a cserépben. A láda legyen színültig, néhány öntözés után tömörödik annyit, hogy pár centi víztér kialakul a tetején.
Ha 2-3 centinél többet süpped a talaj, pótoljuk!
Futó muskátlit kifelé megdöntve, a futás irányát megadva ültessük úgy, hogy az ágak támaszkodjanak a láda széléhez. Ha éles a láda széle, húzzunk rá egy felvágott slagot, vagy PVC csövet, hogy az ágak ne törjenek meg a későbbi önsúlyuktól.
Álló muskátlit ne döntsük meg!
Mikor ültessünk? Márciusban csak akkor, ha előnevelési céllal pl. fűthető hobbi hajtatóházban, vagy déli tájolású fagymentes üvegverandán tudjuk elhelyezni. Szabadba ápr. 10 előtt nem ajánlott. Még akkor is figyeljük az időjárás előrejelzést. Éjszakai 2-3oC foknál sem fejlődik a növény. Ne próbáljuk becsapni a természetet!

 

ÖNTÖZÉS: Még kicsi a növény ritkábban, nagy lombnál sűrűbben öntözzünk.
Borús időben napokig is kibírja, száraz melegben, akár napi kétszer is kell a nagy lombúakat.
Tájolást is figyelembe kell venni. Déli oldalon /itt lehet igazán szép a növény/ sűrűbben, északon elég a ritkább öntözés. Panzióknál,vagy ha elfoglaltak vagyunk ajánlatos kiépíteni egy automata csepegtető rendszert.

 

TÁPOLDATOZÁS: Ha sovány a talajunk az a baj. Nagyobb baj az, ha túltápozzuk. Mérőeszköz nélkül csak a több éves tapasztalatunkra hagyatkozhatunk. Tartsuk be a muskátli tápos flakonon feltüntetett keverési útmutatót. Eleinte heti egyszer, nagyobb növénynél lehet heti kétszer tápoldatozni. Sovány földben lassan, sápadtan fejlődik a növény, kevés virágot hoz.
Túlsózott talajnál fürtönként 8-10 virág helyett előbb 5-6-ot, ha tovább túltápozzuk 2-3-at,
később nem is hoz virágot a növény, a levelek eleven zöld helyett ,,szürkülnek”.
Ilyenkor tiszta vízzel 3-4-szer átmosatjuk a talajt úgy, hogy a láda alján bőven folyjon ki a víz. Néhány hét múlva új hajszálgyökér fejlődik, és a növény regenerálódik.
Itt lehet megemlíteni, hogy ha a megvásárolt muskátliföld nátriumklorid /konyhasó/ tartalma magas, ehhez hozzáadjuk a pétisó-kálisó tartalmú muskátlitápunkat, garantáltan túlsózzuk a talajt.
Ha egy nagy eső kimosta a talajunkat, eső nagyságától függően egymás után 2-3 alkalommal tegyünk tápot az öntözővízbe.

 

NÖVÉNYVÉDELEM: Lehetőleg megbízható kertészettől, kereskedőtől vásároljunk, ahol komolyan veszik a növényvédelmet, ahol garanciát vállalnak az egészséges, kártevőmentes növényekért. Az egészséges növények is elfertőződhetnek a nyár folyamán; leggyakrabban szívó-rágó kártevők /tripsz, atka, levéltetű, nyár vége felé bagolylepke hernyó/ okoz gondot.
Ne várjuk meg, amíg a kártételt észleljük, legjobb, ha megelőzésszerűen védekezünk kb. 3x. Kérdezze meg gazdaboltosát, milyen kis kiszerelésű összeállítást tud ajánlani a fenti kártevők ellen. Keverjen hozzá gombabetegség ellen alternaria-peronoszpóra elleni szert is levélbetegségek ellen. Lisztharmatra nem érzékeny a muskátli.
Figyeljük a leveleket. Ha elkezd foltosodni, sodródni, varasodni, vegyünk egy nagyítót, vizsgáljuk a levél fonákját nagy valószínűséggel megtaláljuk a fenti szívókártevők valamelyikét.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT