NOVEMBERi kerti teendők – felkészülés a hideg évszakra!

Novemberben már beköszönt a tél. Ugyan a naptár szerint a tél csak később kezdődik, ilyenkor már zömében előfordulnak fagyos éjszakák és nappalok is. Éppen ezért a kerti teendők nagy része is a télre való felkészülésről, a hideg elleni védelemről szól.

oszi kert

Ahhoz, hogy kertünk növényei épen vészeljék át a hideg évszakot és pihentető téli álmot alhassanak, érdemes megfogadni néhány tanácsot. A most elvégzett munkáért tavasszal kárpótol minket a természet.

 1. Amennyiben még nem tette meg, szedje fel a nem télálló virághagymákat, gumókat (dália, kardvirág, begónia).
 2. Most vesse el a hidegben csírázó növényfajok magjait (ciklámen, hunyor).
 3. Gondoskodjon a fagyérzékeny, vagy fiatal növények téli védelméről és takarja be a töveket szalmával, vagy mulccsal.
 4. Gereblyézze össze a lehullott falevelet a gyepen. Az idősebb gyepeket lazítsa fel pl. speciális fűszellőztető gereblyével. Ez lehetővé teszi a gyep szellőzését és kisebb eséllyel mohásodik. Szórjon ki marhatrágyát, vagy érett komposztot a gyepre.
 5. Az ereszt is pucolja ki és szabadítsa meg a falombtól.
 6. A virágágyáson azonban nyugodtan hagyhat egy réteg falombot, ez természetes védelmet nyújt a növények számára. Az ágyást akár kerti védőszövettel is lefedheti.
 7. A kert egy félreeső zugában hagyjon meg egy kupacban néhány gallyat és ágat. Ez búvóhelyet biztosít majd az aprótestű állatoknak, rovaroknak.
 8. Ne várja meg a kemény fagyokat a veteményes felásásával, mert a fagyos talajt nehezebb megmunkálni. Márpedig ez a műveletet nem ajánlatos kihagyni, hiszen a felásott talaj szerkezete és víztároló képessége is sokkal jobb.
 9. A cserepes és dézsás növényeket vigye egy hűvös, fagymentes helyre.
 10. Ideje víztelen a kerti csapot és biztos helyre vinni a kerti tömlőt.
 11. Gondoskodjon a madarakról és helyezzen ki madáretetőt, vagy -házikót és némi élelmet.
 12. A szezon végén vizsgálja meg kerti szerszámait és hozza rendbe azokat. Így tavasszal már nem éri váratlan meglepetés.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT