Októberi teendők a kertben

Milyen teendők várnak ránk októberben?oszi_munkak

 Mostanra már a burgonyának is be kellett érnie. Miután a levelei leszáradnak, ezeket levághatjuk, és még néhány hétig hagyjuk a földben.

Ezzel megelőzhetjük a penészgomba spóráinak elterjedését a növényeinken.

Októberi kertészeti tanácsok, kerti munkák:

 • Várjunk, míg napos, száraz idő lesz, és akkor ássuk ki a burgonyát. Súroljuk le róla a földet, és hagyjuk száradni, mielőtt zsákokba tesszük, és fagymentes, sötét helyen tároljuk.
 • Októberben ideje leszedni az utolsó babokat, komposztáljuk a leveleit, a babgyökereket viszont hagyjuk a földben, mivel a nitrogénkötő gyökérgumó nagyon jó trágya.
 • Miután kiástuk a sárgarépát, homokban vagy tőzegben tárolhatjuk tél idején. A paszternákot viszont még hagyjuk a földben, miután megcsípi a fagy, édesebb lesz.
 • A káposztát is betakaríthatjuk. Kitűnően eláll a fagytól védett raktárban, viszont vigyázzunk, mert a levelek alatt meztelen csiga rejtőzhet. Ha megszórjuk sóval a káposzta külsejét, megakadályozhatjuk, hogy egész télen benne csemegézzenek.
 • Most, még fagy előtt, szedjük le a zöldparadicsomot  Készíthetünk belőle zöldparadicsomos chutney-t vagy hagyjuk beérni a lakásban. A zöldparadicsomot nyugodtan tárolhatjuk hűvösebb helyen, hogy lassacskán beérjen, viszont meg is sürgethetjük az érési folyamatot, ha egy napos ablakpárkányra tesszük egy tálcára egy érett banán mellé.

 

Őszi kerti munkálatok:

 • Ahogy az ágyások kezdenek megüresedni, feláshatjuk és megtrágyázhatjuk a földet. Hagyjunk nagyobb földtömböket ásás után, mert a giliszták úgyis szétzúzzák, hogy a trágyához hozzáférhessenek. A talajban levő víz megfagyása, aztán megolvadása tavasszal lazává teszi a talajt, így könnyebb dolgunk lesz.
 • Október és november a legmegfelelőbb hónap, hogy nekilássunk az ásásnak, hogy jó mélyre kerüljön a trágya, és mélyebbé váljon a termőtalaj réteg.
 • A jobb minőségű talajba, melynek felásása nem szükséges évente, télire ültethetünk lóbabot, mivel az nagyon jó zöldtrágya.
 • Temessünk be minden előző évben elültetett zöldtrágyának alkalmas növényt, például amustárt.
 • A komposztládánk hamar megtelhet, ahogy az utolsó termést is betakarítottuk, úgyhogy ez jó alkalom arra is, hogy felgyorsítsuk a bomlási folyamatot. Takarjuk le, inkább legyen nyirkos, mint teljesen átázott, a lényeg, hogy melegben legyen. Ha van fekete nadályunk, tegyük azt is a komposzthoz, hogy beindítsa a bomlást.
 • Hamarosan kezdenek hullni a levelek, ez pedig értékes forrás lehet számunkra. Ehhez készítsünk elő egy levéltárolót. Egyszerű: szúrjunk négy cöveket a földbe, és rögzítsünk köréje dróthálót. Tömjük meg száraz levelekkel, és hagyjuk állni egy évig. A rakás legalább egyharmadára fog csökkenni, így ahogy hullnak a levelek, halmozhatjuk is bele. Ha olyan csodálatos gépet használunk, amelyik össze is szecskázza a leveleket, megfigyelhetjük, hogy a levelek sokkal hamarabb rothadásnak indulnak. De vigyázzunk az utcaseprőkre, mert a „levélgyűjteményünk” láttán esetleg kertünkbe ürítik ki a szemetet.

 

Októberi vetés, ültetés, kertművelés:

 • Még nem késő kiültetni a japán hagymapalántákat, mert ezek szívósak, jól áttelelnek, és egy hónappal korábban beérnek, mint a tavasszal ültetett palánták. Jó, ha egy gyapjútakaróval letakarjuk az ágyást, hogy a madarak ne tudják kihúzni a hagymapalántákat a földből.
 • A fokhagymát is elültethetjük most, habár ez még novemberig is várhat. Ha van rá időnk és az időjárás is kedvez, érdemes most megtenni, mert ki tudja, milyen időre számíthatunk majd novemberben.
 • Elvethetjük a lóbabot is, hogy tavasszal hamarabb induljon fejlődésnek, viszont a hidegebb éghajlatú területeken jobb, ha tavaszig várunk a lóbab vetésével, mert akkor könnyebben csírázik. Jobb később, mint soha.
 • Távolítsuk el az áttelelő káposztafélékről a sárguló leveleket, mert ezek semmilyen szempontból sincsenek a növény előnyére, és így elősegítjük a karfiol további fejlődését.

 

Őszi gyümölcsök:

 • Miután már az eper leért, takarítsuk ki az ágyást, vágjuk le a növény felső részét, távolítsuk el az elszáradt leveleket, az elrothadt eperszemeket, amelyeket elmulasztottunk leszedni, és tépjük ki az indákat.
 • Az olyan gyümölcstermő bokrokat, mint a piros és fekete ribizli, meg kell metszeni, mint ahogy az egresbokrokat is. Ez a hónap és november a legmegfelelőbb idő a málna- és a szederbokrok gondozására is, többek között az új hajtások szétültetésére. Tegyünk a növény tövére komposztot és 250 gramm csontlisztet négyzetméterenként, ez nagyon jó tápanyag számukra.

 

Október a melegházban:

 • Ha még nem tettük meg, itt az ideje egy alapos takarításnak. Szabaduljunk meg az üres virágcserepektől, edényektől, egyelőre tegyük őket félre a fészerbe – később majd megtölthetjük őket.
 • A következő lépésben pedig egy kis mosószerrel és fertőtlenítővel surlókefével mossuk le a melegházat. Ha jól megtisztítjuk az üveget, több fény szűrődik be majd a sötét napokon, a tiszta keretekre pedig nem telepednek rá a tél idejére menedéket kereső kártevők.
 • Ha télen is használni akarjuk az üvegházat, jó ha most leszigeteljük. Erre a légpárnás fólia vagy a meleg takaró a legalkalmasabb. Ne feledkezzünk meg a szellőztetésről sem, különben a penész elburjánzik a melegházban.
 • Ugyanakkor vethetünk szívós fejes salátát, hogy időjárástól függetlenül megtermeljük a finom salátákhoz a hozzávalót.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT