A Stevia

Nálunk még újdonságnak számít ez a csodanövény, de akinek sikerült már beszereznie, íme, a gondozása tavasztól őszig a fantasztikus édes növénynek.

A Stevia egy Dél Amerikából származó különleges csodanövény, amelyet az ott lakó indiánok fedeztek fel először. A növény különlegessége hogy levelei 30* édesebbek a cukornál, de mégsem hizlalnak. A belőle készült kivonat pedig 300* édesebb a fehér cukornál. Aki diétázik vagy cukorbeteg, szerezzen be egy ilyen növényt, mert nem kell mást tennie, mint letépni a levelet és beletenni teába, süteménybe, kávéba, ételbe.
A Stevia Hollandiából és más országokból érkezik be hozzánk. Tavasszal már kapható a kertészetekben a növény, amely elsőnek még kb. 10-15 cm magas palántaként kapható. A növényt tegyük, világos napos helyre ahol kap elég fényt. Márciusban még nagyon óvatosan locsoljuk, mert ebben az időszakban, amikor a levelei picik igen kevés vizet használ fel ,és a túllocsolás végzetes lehet számára. Csak akkor adjunk neki vizet, ha a föld már kissé kiszáradt.

stevia

Májusban jöhet az átültetés egy nagyobb cserépbe. Ekkor már érdemes eldönteni hol szeretnénk tartani kedvencünket, szobában, kertben, erkélyen, hiszen bárhová tehetjük. Ne ültessük hirtelen túl nagyméretű cserépbe, inkább tavasztól többször ültessük át, egyre nagyobb méretű cserépbe, vagy dézsába.

Májustól, ahogy melegszik az idő, úgy kezd el növekedni a Stevia is. Hetente akár 20 cm is nőhet. Itt már érdemes a locsolást is növelni, mert akár pár nap alatt is kiszárad a földje, ezért akár két-három naponta is a locsolhatjuk, ha meleg van. Amikor a növény eléri, a 20 cm magasságot elkezdhetjük róla szedni a friss leveleket és hajtásokat.

A leszedett levél felhasználható frissen is, összevágva, de ha a növény gyorsabban növekszik, mint ahogy felhasználjuk, szedjük le a leveleket, folyamatosan visszavágva a tövet, és szárítsuk meg őket, majd porrá őrölve tegyük el egy üvegbe. Így nem vész kárba a finom édes cukorpótlónk. Nyáron a növényt egy nagyobb cserépbe vagy dézsába a kert egy napos meleg részére kitehetjük, de ne felejtsük el rendszeren metszeni és locsolni. Ősszel vigyük be újra védett fagymentes világos helyre és teleltessük át.

Így egész évben a cukor helyett a finom és egészséges Steviát tudjuk szüretelni.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT