Szeptemberi teendők a kertben

Szeptember hónap a gyümölcs, sőt kiemelten a szőlő betakarításának a fő időszaka, de a szabadföldi zöldségek többsége is bőven terem még, illetőleg már ekkor már felszedhető számos közülük.

termeny

Szüretelés, felszedés

A meleg nyár előrébb hozza az éréseket is, ezért az alma, a körte, a szilva szedésének fő időszaka lesz a szeptember, nem is szólva a szőlőről, aminek a szüretelése ebben az évben már augusztusban megkezdődött. A tárlóhelyeket ennek megfelelően időben elő kell készíteni, gondoskodni az előző évi növényi maradványok eltüntetéséről, a tárolás higiéniai és növényegészségügyi feltételeiről.

A burgonya, a hagyma, a fokhagyma, a kömény és számos saját magunk által a kiskertben termelhető növényféle, illetőleg ízesítő ekkor takarítható be. Még javában tart a paprika és paradicsom szezon, de már a savanyú uborka eltevés s végét járja, az egyéb savanyúság készítésének (ecetes paprika, káposzta, dinnye, zöldparadicsom stb.) pedig most jön el a dandárja.

Vetés, ültetés

Szeptember még vethetők az őszi friss fogyasztásra szánt zöldségfélék, de már a kora tavaszra, tavaszra gondolásnak is elérkezik az ideje.

Palántázás

Az augusztusban elvetett, illetve kikelt saláta palántákat 25×25 cm-es kötésben ki lehet ültetni. A hónap elejeiek hosszú ősz esetén még ebben az évben fogyaszthatókká válnak, a hónap végiek pedig áttelelnek, és kora tavasszal válnak szedhetővé, értékesíthetővé. Az áttelelő kelkáposzta vetése ebben a hónapban időszerű, sőt a palánták szeptember második felében, októberben ültethetők végleges helyükre.
Most időszerű paradicsom, paprika palánták nevelése az őszi fólia alatti, vagy üvegházi hajtatáshoz. Akármilyen meleg is volt a nyár, csak fűtésre berendezett fólia alá szabad őszi hajtatást tervezni.

A szamóca palántázás utolsó időszaka a szeptember. A frissen nőtt, már meggyökeresedett tövek anyatőről történő levágása és szétültetése.

Őszre készülve

Most kell felszedni és a téli fogyasztáshoz előkészíteni a szabadföldön megerősödött metélőhagymát. Legjobb gondosan cserepekbe helyezni, figyelve arra is, hogy a hasznosság mellett kellemes esztétikai látványt nyújtson, mert így nagyobb kedvet csinál a fogyasztáshoz, vendégeinknek is szívesebben mutatjuk.
Utolsó időszak a zöldmetszéshez, habár már nem használhatjuk olyan bátran a metszőollót, mint július-augusztusban.

Szaporítás

A málna tövekről eltávolíthatjuk az ezévi letermett vesszőket, illetőleg a gyenge kondícióban lévőket, ezt követően szét is ültethetjük, ha van helyünk, illetőleg, ha több termést akarunk a következő évben.
Szeptemberben van itt az ideje a köszméte, a ribiszke, a ribizli tőosztásos szaporításának is.

Ágyások kialakítása

A felszedett ágyásokból távolítsuk el a növényi maradványokat. A komposztálással jobb eredményt érhetünk el, mint a talajba forgatással. A talajnedvesség megőrzése érdekében simítsuk el a porhanyóssá tett talaj felületét.

A talajmunkák lehetőséget adnak a kert „átrendezésére”, esetenként a „látványkert” kialakítására. Jó példát vehetünk az angol gyakorlatból, ahol a közlekedő utakat gyeppázsittal fedik, ezáltal nem lesz sáros a cipőnk az ágyások között járva, vagy az ágyásokat kő-, vagy betonkeretbe téve tudunk rendet tartani a keretben.

Olyan területeken, ahol nem biztosítható az állandó öntözés, most kell telepíteni a gyeppázsitot is, számítva a talaj átmelegedésére és a még kellő talajhőmérséklet meglétére ahhoz, hogy a fű még a tél beállta előtt megerősödjön. Fűmagból 0,5 kg-ot (egy zacskó) használjunk 12-15 m2-enként.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT