Talajtakarás fenyőkéreggel

A gyomszabályozás a kertépítés fontos része, amit talajtakarással érünk el, melyet praktikusan a növénybeültetések után használunk.

A talajtakarással, avagy mulcsozással a kertész a természetet utánozza. Előnyeit a funkcionalitás és a dekorációs értékében egyaránt élvezheti a kertépítő és kertfenntartó éppúgy, mint a kerttulajdonos.

Milyen funkcionális előnyökkel jár a mulcsozás? Mulcsozas

Ha mulcsozás, akkor kevesebb kapálás

A mulcsozás leginkább praktikus előnye, hogy kevesebbet kell gyomlálni, mert a talajtakaró réteg útját állja a gyomnövényeket éltető napfénynek, és hatásos záró réteget alkot. Nem mellékesen a talajra juttatva a kéreg fokozatosan lebomlik, ezzel a talaj felső rétegét savanyítja, így a gyomok kikelését így is megnehezíti.  A fenyőkéreg mellett a geotextília használata sok esetben indokolt.

Hatékonyabb fagyvédelem fenyőkéreggel 

A fenyőkéreggel történő talajtakarás télen fagyvédelmet is biztosíthat. Ennek hatásfokát növelhetjük, ha több rétegben helyezzük ki a területre a fenyőkérget, és szükség esetén rendszeresen pótoljuk. Ha közvetlenül a növények körül nagyobb kéregmennyiséget halmozunk fel, akkor hirtelen fagyok esetén is megóvhatjuk a növények felső gyökereit. Alulra apróbb kérget érdemes használni, mivel könnyen tömörödnek, így speciális szigetelő réteget képeznek a földfelszín és a levegő között. Tévhit, hogy az alsó réteg fajtája lényegtelen. Sok esetben a díszítő céllal használt felső réteg, az un. dekorkéreg a csintalan gyerekhad,  a kutya, vagy a szél hatására egyszerűen helyet cserél az alsó réteggel. Ezért javasoljuk, hogy használjon azonos fajta kérget, valamint mérlegelje a geotextília használatának lehetőségét.

Fenyőkéreggel kisebb vízszámla, vagy kevesebbet működtetett szivattyú 

Kevesebbet kell öntözni is, mert a mulccsal védett talaj a nyári forróságban is kevésbé melegszik fel, így kevesebbet is párologtat. Azonban az tévhit, hogy még a kötött talajon is meggátolja a felszín csontkeménnyé száradását. Viszont az mindenképp igaz, hogy a talajfelszínére elterített kéreg egyenletesen juttatja át és teljes felületen adja le a vizet- így valóban hatékonyabb az öntözés.

Ha már öntözés akkor nem csak az öntözővíz takarékos beosztásával tudunk spórolni, ha a talajtakarást alkalmazzuk, de az öntözőrendszer alkatrészeit is szépen elvezethetjük a fenyőkéreg alatt, ami a kert esztétikai értékének növelésén túl, még az öntözőrendszer alkatrészeinek megóvásával is együtt jár, hiszen a nap UV sugárzásnak nincsen kitéve az öntözőrendszer. Így a kertépítőnek és kerttulajdonosnak kevesebb garanciális költséget, esetleg kevesebb bosszúságot eredményezhet néhány centi talajtakaró kéreg.

A mulcs előnyei még

  • Pozitív következménye az is, hogy védi a talaj szerkezetét, így segít megőrizni az ideális morzsalékos talajszerkezetet.
  • Nehéz terepen, olyan kertekben, ahol nem túl meredek, cserjés illetve homokos talajon kell kertet építeni a fenyőkéreg segít csökkenteni az eróziós hatásokat.
  • Mulcs alkalmazásával elkerülhető, hogy esőben a sár felcsapódjon a növényekre, ezáltal kevésbé szennyeződik a növény és a termés, így a talaj által közvetített fertőzések esélye is csökken. Itt is kiemelt előnyökkel járhat a mulcs használata mellett a geotextília szakszerű alakalmazása is.

  • A fenyőkéreg a lebomlása során tápanyagokkal dúsítja a talajt. Mivel kissé  savanyítja a talajt, ez különösen kedvező a savanyú talajt kedvelő növények számára. Azonban ez a hatás a geotextil kiegészítő használatával korrigálható.
  • A talajban lakó apró élőlényeknek kedvező életfeltételeket teremt a mulcs használata. A talajélet fenntartása fontos, a növények számára igen pozitív hatással jár.
  • A mulcsozás segít az új ültetésű növények fejlődésében. A gyökeresedés gyorsabb lesz a talaj magasabb nedvességtartalma miatt. Az eredmény a dísznövények növekedésében és  számunkra pedig partnereink megelégedésében és garanciális növény csere miatt kevesebb munkában is mérhetővé válik a mulcsozás előnye.

Milyen dekorációs előnyökkel jár a mulcsozás?

  •  Emeli a kert esztétikai értékét, növeli partnerei elégedettségét: egységes színével, érdekes struktúrájával kiemeli a növények és így az általunk épített kert szépségét.
  • A friss fenyőkéregnek kellemes illata van, igazi élmény lesz az Ön megrendelőinek, a beöntözött követően a kertben a kéreg illata és a növények illata és színe együtt érvényesül.

Dekorkéreg, de milyen? 

A borovi fenyőből dekorkéreg: vastag, vörösesbarna színű, díszítőértéke kifejezetten magas.

Az erdei fenyőből dekorkéreg: világosbarna színű, vastag, jó ütéscsillapító képességgel rendelkezik.

A lucfenyőből a dekorkéreg ennél sötétebb árnyalatú, és vékonyabb szálakból áll, viszont ezek egymásba kapaszkodó szerkezetűek, ezért lejtős területekre is javasolható.

A fekete fenyőből a dekorkéreg ezüstös, vékony darabokból áll, ezért sziklakertekhez  és balkonládákba  javasoljuk.

A vörösfenyőből a dekorkéreg vöröses-lilás, sokrétűen felhasználható, akár beltérbe is kiváló. Ez az egyik legtartósabb dekorkéreg fajta.

Mennyi fenyőkéregre lesz szükségem?

A szükséges mennyiséget alapvetően a terület nagysága  határozza meg. A kedvező hatások  érdekében az ajánlott vastagság 5 cm, de még jobb, a 8-10 centiméteres vastagság. Ugyanis kissé tömörödni  és bomlani is fog, idővel.

Ha csökkenteni szeretnénk a költségeket, javasoljuk, hogy alulra apróbb mulcsot helyezzünk, és a felszínre terítsük az  igényesebb megjelenésű dekorkérget, valamint mérlegeljük a szakszerű  geotextil használatot.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT