Tavaszi lemosó permetezés a gyümölcsösben

A tél végi, tavasz eleji növényvédelmi munkák alapja a beteg, károsodott ágak, vesszők lemetszése, moníliás gyümölcsmúmiák eltávolítása mellett a fákon áttelelt károsítók elleni lemosó permetezése.

Mivel permetezzünk?

A felhasználandó szer kiválasztását az dönti el, hogy milyen károsítók ellen kívánjuk a kezelést alkalmazni. Gyümölcs- és díszfákon, bokrokon nem csak kártevők, hanem betegséget kiváltó kórokozók is áttelelnek. Utóbbi esetben ezért kombinált, mindkét károsító csoport ellen ható növényvédő szert kell felhasználni.
A fák kérgén, kéregrepedéseiben vagy azok alatt megbújó, és általában ekkor még nyugalmi állapotban lévő állati (rovar) kártevők ellen az olajtartalmú szerekkel lehet eredményesen védekezni. Hatásukat csak akkor tudják maradéktalanul kifejteni, ha egyenletesen, szinte filmréteg szerűen bevonják a fa minden részét. Így az alatta lévő állatok levegő hiányában megfulladnak, elpusztulnak.
z eső, csapadék könnyen lemossa a fákról, ekkor hatásukat elvesztik.

Ugyancsak a fák kérgén számos gomba és baktérium kórokozó is áttelel, ellenük a réz hatóanyagú szerek hatásosak. A rézszulfát, a rézoxi-klorid és a rézhidroxid hatóanyagú gombaölő szerek mindegyike hat ellenük, a legerősebb ölő hatást a rézszulfát hatóanyagúak fejtik ki, ezért ezek alkalmazása javasolt.
A fákon áttelelő lisztharmatgombák ellen az elemi kén tartalmú vagy a kalcium-poliszulfid hatóanyagú gombaölő szerek hatékonyak.

Az esetek többségében gyümölcsfáinkat rovarok és kórokozók egyaránt fertőzik, tehát ellenük együttes védekezés szükséges. A lemosó permetezésnél rovarölő szerrel gombaölő szert is érdemes kipermetezni. A kombinált permetezést megkönnyítendő már gyárilag kevert, kombinált szereket árusítanak a forgalmazók, hogy megkíméljék a vásárlókat ennek munkájától.

A lemosó permetezésre használható növényvédő szerek egy része a fás növényeknél már a kihajtás után a lombra is alkalmazhatók, csak más, általában alacsonyabb töménységben. Ezért, ha a téli lemosó permetezés kicsit megkésett, és a rügyek kipattantak, a kezelés elvégezhető, de a töménységet csökkenteni kell. Az egyes növényvédő szerek ajánlott töménysége, a felhasználásra vonatkozó részletes ismeretek azok csomagoló anyagán olvashatók.
A tél végi lemosó permetezés mellett ne feledkezzünk meg a talajra hullott beteg, fertőzött levelek megsemmisítéséről sem. A talaj felszínén áttelelő levelekben a kórokozók és a kártevők is átvészelik a telet, és tavasszal a fertőzés elindítói lesznek. A leveleket forgassuk, ássuk a talajba, így a benne élő károsítók elpusztulnak. Amennyiben a levelek talajba forgatása nem lehetséges, a leveleket össze kell gyűjteni, a területről lehordani és elégetni.
A lemosó permetezéshez legalább 8-10 C fokos léghőmérséklet és szélcsend ajánlott, ennél hűvösebb körülmények között az olaj megdermed, a kipermetezés nehézségbe ütközik. A megfelelő ölő hatás kifejtéséhez is szükség van a 10 fok körüli nappali hőmérsékletre. A permetezés technikáját segíthetjük, ha a permetlé készítéséhez nem kerti csapból származó hideg, hanem szobahőmérsékletű vizet alkalmazunk.

lemosópermet

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT