A tuja

A tuja igen változatos örökzöld típus. Szinte minden kert meghatározó eleme. Örökzöld növényként mind télen, mind nyáron üde színfoltja a kertnek. tuja1 Alakját tekintve találunk oszlopos, kúp, gömb, magastörzsű és csüngő (oltott) változatokat. Növekedési erélyét nézve, vannak normál iramban fejlődő tuják (oszlopos tuja), lassan növekvő tuják (törpe tuja), gyorsan növekvő tuják (óriás tuja, sövény tuja, kúszó tuja). Alkalmasak szoliter növénynek (oszlopos tuja, gömb tuja), kerülhetnek dézsába, cserépbe, melyek erkélyen, teraszon, üzletek előtt dekorálnak (oszlopos tuja, törpe tuja, gömb tuja, magastörzsű fajták), betölthetnek sövény funkciót (sövénytuja), talajtakaró szerepet (kúszótuja).
A tuja napos vagy félárnyékos helyen, tápanyagban gazdag, enyhén savanyú földben érzi a legjobban magát. Meszes talajon, száraz körülmények között nehezen fejlődik. A tuja növekedése szabadföldben a legoptimálisabb, de dézsában, cserépben is szépen díszít, ilyenkor több öntözést, és gyakoribb tápanyag utánpótlást igényel.
A tuja ültetési ideje tavasztól egészen késő őszig tart (április-november), hiszen a földlabdás és konténeres növények egész nyáron ültethetőek. A szakszerű ültetés mellett hangsúlyos a rendszeres öntözés és tápanyag utánpótlás (marhatrágya, komposzt, műtrágya).
A tuják kifejezetten jól működnek sövényt alkotva, akár nyírott, akár nyíratlan formában. Kedvelt oszlopos tuja, mely nyíratlan sövényként is nagyon mutatós, a Thuja occidentalis ’Smaragd’ (Smaragd tuja).

Tuja ültetése

A tuja ültetése majd egész évben lehetséges, kivéve a téli fagyos hónapokat. A sikeres eredés érdekében a következő lépéseket tartsuk be:

 • Megfelelő méretű ültetőgödör kiásása. Az ültetőgödör mérete legalább a földlabda mélységének 2-3-szorosa legyen, általában 60x60x60 – 80x80x80 cm a földlabda méretétől függően. Ennek célja, hogy a gyökér a laza földben jól tudjon terjeszkedni.
 • Száraz időszakban iszapoljuk be a gödröt ültetés előtt. (öntsük fel 2-3-szor)
 • A zsákvászont nem szükséges levenni a földlabdáról, így biztosan nem sérül a gyökérzet, a vászon öntözés hatására hamar elbomlik. Nem lebomló anyag esetén minden esetben vegyük le a biztonság kedvéért.
 • Minden esetben alkalmazzunk szerves trágyát tápanyagként. Helyezzük a gödör mélyére, majd tegyünk rá a kiásott porhanyós földből rétegesen, hogy a gyökér ne érintkezzen közvetlen a trágyával.
 • Helyezzük a növényt a gödörbe. A tuja a faiskolai magasságába kerüljön, alsó levelei színeljenek a földfelszínnel.
 • Tömörítsük a földet a tuja körül, tapossuk be alaposan, hogy ne legyen levegős.
 • Öntözzük be alaposan tömlővel, több alkalommal a megfelelő nedvesség érdekében.

 

Tuja gondozása

 • Az ültetés utáni időszakban nagyon fontos a rendszeres öntözés, különösen tavaszi-nyári ültetés esetén a megfelelő eredés érdekében.
 • Tápanyag utánpótlás (szerves trágya, lombtrágya, tápoldat).
 • Száraz hajtások eltávolítása.
 • Időnként metsszük meg tujáinkat a frissebb, szebb hajtások érdekében.

 

Tuja metszése

 • Sövénytujáinkat évente 1-2-szer metsszük tavaszi-nyári időszakban.

Szoliter növények is meghálálják, ha időnként megnyírjuk őket. Az új hajtások intenzíven zöldek, a növény dúsabb lesz.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT