Most ültessünk sáfrányt a kertünkbe!

Az első tavaszi napsugár hatására kertünkben megjelennek a színes kis sáfrányok (crocus), amelyek jelzik számunkra itt a tavasz.

A krókusz hagyma ültecrocustése és gondozása igen egyszerű, még egy kezdő kertész is könnyedén nevelheti kertjében ezeket a kis tavaszi hagymás növényeket.
A lila, sárga, fehér és cirmos színben tündöklő virágok, lenyűgöző látványt nyújtanak a még hótakaróval fedett kertben.
Sokan meglepődnek, amikor ősszel megjelenik a kertben a krókusz, aminek az oka, hogy van őszi és van tavaszi krókusz. Régen a krókuszt kelmék és más anyagok színezésére is felhasználták mivel igen magas a karotin tartalma így sárgára vagy kékre festi a benne található hatóanyag a textileket.

A sáfrány nevű fűszert a Crocus sativus nevű fajtából állítják elő, amihez 1 kg sáfrányhoz egymillió bibe szükséges.
Így jelenleg ez a világ legdrágább fűszere, amely ősszel virágzik, mindössze két hétig, ekkor szedik le, és szárítják a bibéjét. Az igazi sáfrány nem csak szép színt ad az ételeknek, de kellemes aromát is.
Ha kertünkbe szeretnénk sáfrányt termeszteni, amely évelő így elég egyszer elültetni, nincs már dolgunk, mint ősszel ellátogatni egy közeli kertészetbe vagy mezőgazdasági boltba és kedvünkre válogatni a számtalan színű krókusz hagyma között.

A krókuszhagyma kedveli a napos meleg kerteket, és a laza tápanyagban gazdag talajt.
A hagymákat érdemes csoportosan elültetni, egymástól kb. 8-10 cm távolságra és 10 cm mélyre.

A hagymákat ültethetjük évelő ágyásba, balkonládába vagy akár cserépbe is, de nagyon szépen mutat a zöld gyepbe ültetve elszórtan kisebb csoportokban.

Szaporítani fiókhagymákkal a legegyszerűbb, de mivel nagyon gyorsan szaporodik, idővel már ritkítani kell őket kertünkbe.
Ültetési idő kora ősszel, virágzási idő tavasszal van, de vásárolhatunk hajtatott krókuszt tavasszal a virágboltokban vagy a kertészetekben ahol mindig a bimbós növényeket válasszuk ki.

Vissza a cikkekhez

PÁLYÁZAT